Olika typer av åkstilar

Last modified date

Skateboardåkning har utvecklats genom årtionden och det finns flera olika typer av åkstilar. De vanligaste och mest kända åkstilarna är downhill, freeride, freestyle/dancing samt cruising.

Downhill handlar om fart och att åka så snabbt som möjligt ner för en (ofta) brant backe. Duktiga downhillåkare behöver ha en snabb och bra tuck plus kunna ta kurvor på bästa sätt. Vid snäva kurvor behöver farten bromsas med olika bromstekniker såsom luftbromsning, carving, predrifts eller fotbromsning. Brädan bör vara styv så att hjulen glider mer förutsägbart samt för att reducera risk för wobbles. I och med att downhill handlar om en hel del g-krafter behöver brädan även vara relativt konkav för fotfäste. För att få bättre grepp på vägen behöver hjulen vara breda och försedda med en vass kant. Truckarna behöver vara 45 grader (eller lägre) samt bredare än 175 millimeter.

Freestyleåkning utförs oftast på plan mark och åkaren utför flera olika fliptricks. Dancing läggs gärna till, vilket innebär att åkaren utför en variation av olika stegkombinationer när de går fram och tillbaka på brädan. Vid freestyleåkning är det en fördel att ha en bräda som är något mjukare, lite konkav och med stora kicks. För dancing bör brädan även vara något längre.

En annan skateboardstil är freeride, vilket innebär att åkaren åker sidledes. Tekniken går ut på att trycka ut slides i något högre hastighet. Brädan bör ha hjul som glider något, mindre än tech-slide men mer än downhill, ett rätt mellanting. Åkaren ska kunna trycka ut slides med bra kontroll och precision samt kunna greppa upp i sliden. För att få jämnare grepp och släpp samt för att få bättre slides som glider mjukt bör brädan vara något styvare.

Cruising är precis vad det låter som. Att helt enkelt glida fram på brädan och njuta av varma sommarkvällar på ett skönt och avslappnat sätt. En njutbar och okomplicerad skateboardteknik som alla kan utföra. En bräda som är flexig med mjuka hjul är bäst för cruising, vilket dessutom är ett bra sätt för att träna upp balansen och lära känna sin bräda för att senare kanske prova på mer avancerade tekniker. Det viktigaste med skateboardåkning är att du gör vad du själv vill och tycker att du klarar av, inte vad andra gör och tycker. En cool sport som kan utövas nästan var som helst men se upp för trafik och fotgängare.

ivadmin