Var skateboarden uppfanns

Last modified date

Skateboarden skapades under 1950-talet i Kalifornien av surfare som ville kunna träna sin balans under vinterhalvåret. Uppfinningen bestod av en bräda med fyra hjul och två truckar (hjulaxlar) och var oerhört enkel i sin början. Från början kallades skateboarding för trottoarsurfing och syftet var för surfare att kunna utveckla sin surfarförmåga när de inte kunde ge sig ut på havet. I och med att åkare tränade nya manövrar på skateboarden som inte kunde göras på surfbrädan började skateboarden utveckla en egen kultur.

Skateboarden kom till Sverige under 70-talet och har sedan dess sakta men säkert vuxit i popularitet. Norge förbjöd skateboarden mellan 1978 till 1989 men det hade ingen större inverkan på åkare i Sverige. Det har blivit mer åkare och en industri har vuxit fram med musik, kläder, skor, filmer, tidningar och spel. Idag är skateboardåkning inte bara en sport utan även en livsstil.

Trots att skateboarden uppfanns under femtiotalet har dess design inte ändrats särskilt mycket. En skateboard består fortfarande av två truckar, fyra hjul och en bräda. Vad som har utvecklats på skateboarden är brädkroppens utformning och material. De hjul av uretan som introducerades av Frank Nasworthy under 70-talet har också förbättrats avsevärt. De tidigare hjulen av stål och keramik har ersatts av nya hjul som ger en betydligt mjukare åkning.

I och med att skateboardåkning ökade i popularitet etablerades de första tillverkarna av skateboards. Från att ha tillverkat brädor hemma påbörjades en tillverkning i stor skala och 1965 blev en höjdpunkt i USA för sporten genom att ett internationellt mästerskap visades på nationell tv. Skateboardtidningar skapades och ”Skaterdater”, den första skateboardfilmen, fick sin premiär.

En av de mest betydelsefulla personerna för modern skateboardåkning var troligtvis Alan Gelfand som ska ha varit den person som 1976 uppfann tricket ”no hands aerial” som numera kallas ”ollie”. Tricket var enkelt men lade grunden till massor av andra skateboardtrick. En ollie är att åkaren poppar eller trampar ner på bakdelen och får skateboarden att hoppa upp i luften.

Under 80-talet börjar flera nya skateboardföretag, filmer och tidningar komma ut på marknaden och flera av filmerna var producerade av skateboardåkare. I och med detta började skateboardkulturen växa internationellt och den våg av skateboardintresse som Sverige upplevde under 70-talet växte sig starkare under 80-talet. Men det stannade inte där utan intresset för skateboard växte lavinartat under 90-talet, ett intresse som fortsatt att hålla i sig.

År 2002 gjordes en undersökning i USA där man fann att det fanns runt 18,5 miljoner skateboardåkare världen runt. Mestadels yngre män men i och med att många fortsatt åka skateboard när de blivit äldre stiger medelåldern. Antal kvinnor som åker skateboard var betydligt lägre men även här ökar intresset stadigt och bör med tiden bli jämnare. I och med att skateboardåkning numera blivit en olympisk gren har statusen för skateboardåkning ökat rejält.

ivadmin