Allt om skateboard

Börja åka skateboardBörja åka skateboard

Världens bästa skateboardåkareVärldens bästa skateboardåkare

Var skateboarden uppfanns

Skateboarden skapades under 1950-talet i Kalifornien av surfare som ville kunna träna sin balans under vinterhalvåret. Uppfinningen bestod av en bräda med fyra hjul och två truckar (hjulaxlar) och var oerhört enkel i sin början. Från början kallades skateboarding för trottoarsurfing och syftet var för surfare att kunna utveckla sin surfarförmåga när de inte kunde ge sig ut på havet. I och med att åkare tränade nya manövrar på skateboarden som inte kunde göras på surfbrädan började skateboarden utveckla en egen kultur.

Skateboarden kom till Sverige under 70-talet och har sedan dess sakta men säkert vuxit i popularitet. Norge förbjöd skateboarden mellan 1978 till 1989 men det hade ingen större inverkan på åkare i Sverige. Det har blivit mer åkare och en industri har vuxit fram med musik, kläder, skor, filmer, tidningar och spel. Idag är skateboardåkning inte bara en sport utan även en livsstil.

Trots att skateboarden uppfanns under femtiotalet har dess design inte ändrats särskilt mycket. En skateboard består fortfarande av två truckar, fyra hjul och en bräda. Vad som har utvecklats på skateboarden är brädkroppens utformning och material. De hjul av uretan som introducerades av Frank Nasworthy under 70-talet har också förbättrats avsevärt. De tidigare hjulen av stål och keramik har ersatts av nya hjul som ger en betydligt mjukare åkning.

I och med att skateboardåkning ökade i popularitet etablerades de första tillverkarna av skateboards. Från att ha tillverkat brädor hemma påbörjades en tillverkning i stor skala och 1965 blev en höjdpunkt i USA för sporten genom att ett internationellt mästerskap visades på nationell tv. Skateboardtidningar skapades och ”Skaterdater”, den första skateboardfilmen, fick sin premiär.

En av de mest betydelsefulla personerna för modern skateboardåkning var troligtvis Alan Gelfand som ska ha varit den person som 1976 uppfann tricket ”no hands aerial” som numera kallas ”ollie”. Tricket var enkelt men lade grunden till massor av andra skateboardtrick. En ollie är att åkaren poppar eller trampar ner på bakdelen och får skateboarden att hoppa upp i luften.

Under 80-talet börjar flera nya skateboardföretag, filmer och tidningar komma ut på marknaden och flera av filmerna var producerade av skateboardåkare. I och med detta började skateboardkulturen växa internationellt och den våg av skateboardintresse som Sverige upplevde under 70-talet växte sig starkare under 80-talet. Men det stannade inte där utan intresset för skateboard växte lavinartat under 90-talet, ett intresse som fortsatt att hålla i sig.

År 2002 gjordes en undersökning i USA där man fann att det fanns runt 18,5 miljoner skateboardåkare världen runt. Mestadels yngre män men i och med att många fortsatt åka skateboard när de blivit äldre stiger medelåldern. Antal kvinnor som åker skateboard var betydligt lägre men även här ökar intresset stadigt och bör med tiden bli jämnare. I och med att skateboardåkning numera blivit en olympisk gren har statusen för skateboardåkning ökat rejält.

Olika typer av åkstilar

Skateboardåkning har utvecklats genom årtionden och det finns flera olika typer av åkstilar. De vanligaste och mest kända åkstilarna är downhill, freeride, freestyle/dancing samt cruising.

Downhill handlar om fart och att åka så snabbt som möjligt ner för en (ofta) brant backe. Duktiga downhillåkare behöver ha en snabb och bra tuck plus kunna ta kurvor på bästa sätt. Vid snäva kurvor behöver farten bromsas med olika bromstekniker såsom luftbromsning, carving, predrifts eller fotbromsning. Brädan bör vara styv så att hjulen glider mer förutsägbart samt för att reducera risk för wobbles. I och med att downhill handlar om en hel del g-krafter behöver brädan även vara relativt konkav för fotfäste. För att få bättre grepp på vägen behöver hjulen vara breda och försedda med en vass kant. Truckarna behöver vara 45 grader (eller lägre) samt bredare än 175 millimeter.

Freestyleåkning utförs oftast på plan mark och åkaren utför flera olika fliptricks. Dancing läggs gärna till, vilket innebär att åkaren utför en variation av olika stegkombinationer när de går fram och tillbaka på brädan. Vid freestyleåkning är det en fördel att ha en bräda som är något mjukare, lite konkav och med stora kicks. För dancing bör brädan även vara något längre.

En annan skateboardstil är freeride, vilket innebär att åkaren åker sidledes. Tekniken går ut på att trycka ut slides i något högre hastighet. Brädan bör ha hjul som glider något, mindre än tech-slide men mer än downhill, ett rätt mellanting. Åkaren ska kunna trycka ut slides med bra kontroll och precision samt kunna greppa upp i sliden. För att få jämnare grepp och släpp samt för att få bättre slides som glider mjukt bör brädan vara något styvare.

Cruising är precis vad det låter som. Att helt enkelt glida fram på brädan och njuta av varma sommarkvällar på ett skönt och avslappnat sätt. En njutbar och okomplicerad skateboardteknik som alla kan utföra. En bräda som är flexig med mjuka hjul är bäst för cruising, vilket dessutom är ett bra sätt för att träna upp balansen och lära känna sin bräda för att senare kanske prova på mer avancerade tekniker. Det viktigaste med skateboardåkning är att du gör vad du själv vill och tycker att du klarar av, inte vad andra gör och tycker. En cool sport som kan utövas nästan var som helst men se upp för trafik och fotgängare.

Rätt bräda

Det är inte alltid lätt att välja rätt bräda som nybörjare och att som förälder kan det vara svårt att köpa rätt bräda till barn och ungdomar som vill börja åka. Det finns bra råd och tips online om hur du kan välja rätt bräda till dig själv eller ditt barn.

I grunden kan sägas att en billig bräda ger sämre kvalitet och du får vad du betalar för. Flera av de billiga skateboardarna svänger inte bra, vilket gör dem svåra att åka på och ger dålig kontroll. Även när man bara åker rakt fram är de instabila. Bäst är att skaffa en skateboard som åkaren kan svänga ordentligt med och som är lite mer stryktålig. En annan aspekt är styrförmågan, att brädan är följsam och svarar snabbt när åkaren svänger. Brädor som har sämre svängförmåga kan orsaka plötsliga wheelbites, vilket innebär att brädan stoppas tvärt.

Det finns en del viktiga saker som du kommer att behöva titta på när du väljer skateboard.

För dig som vill chilla på din bräda med cruiseåkning är longboard det bästa valet. En klassisk skateboard är till för ramp och tricks. Det finns också oldschool cruiser-modeller som är lätta att styra men de går inte att använda till tricks.

Brädans tålighet är viktig och lönnträ är det bästa materialet för tuffare användning.

När du väljer skateboardtruckar är det rekommenderat att välja kända märken som håller högre kvalitet. De kommer att kosta lite mer men de är mer flexibla, mer hållbara och kalibrerar bra, vilket gör brädan mer precis och lättare att styra.

När du väljer hjul behöver du vara uppmärksam på hårdhet och storlek. Streetskejtare väljer helst mindre hjul medan rampskejtare väljer större och snabbare hjul.

Börja skejta

För dig som vill börja skejta finns det några grundtekniker som du behöver använda när du lär dig. Det finns flera olika skateboardtekniker men det är något du kan titta på senare när du behärskar grunderna i skateboardåkning.

Det ser otroligt enkelt ut men det handlar till stor del om att öva in balans. Börja inte med att försöka göra tricks för du kommer garanterat att göra dig illa. En bra start är att bara stå på brädan. Hitta en lugn avsides plats med bra och plant underlag. Det är viktigt att placera fötterna rätt på brädan från början. Benen ska vara särade när bägge fötterna är på brädan med den främre foten bakom de främre skruvarna och den bakre foten bakom de bakre skruvarna. I början bör du bara rulla skateboarden tills farten tar slut. Du kan skjuta på mer fart när du känner dig mer i balans med din skateboard. Träna så ofta som du kan i förberedelse för nästa steg som är att lära sig svänga. Du behöver inte luta kroppen för att svänga med din skateboard utan det handlar om att lägga vikten på tårna eller hälarna. Viktigt är att lära sig att stanna och nybörjare använder oftast tailstop där den bakre delen av skateboarden trycks ner i gatan.

Barn som börjar skejta

Det finns en del att tänka på när barn vill börja skejta. När allt grus från vintern sopats bort och skejtingsäsongen börjar är det bra att tänka på säkerheten och hur olyckor kan förebyggas. Skateboarden är förknippad med olyckor och skador och även de bästa åkarna kommer att göra sig illa någon gång. Det är dock sällan fråga om allvarliga skador men för barn som börjar skejta behöver föräldrarna se till säkerheten. Statistiken talar om runt 2 600 personer årligen som söker vård från att ha åkt skateboard. Det är därför som det är mycket viktigt att utrusta barnet med en bra skyddsutrustning. Skador på armarna är vanligast (runt 54 procent) men även skador på händer, underarmar och handleder. Skador på benen utgör cirka 30 procent, mestadels på fotleder samt fötter. Huvudskador är cirka 8 procent men endast drygt 5 procent läggs in på sjukhus.

När barn åker skateboard bör de vara utrustade med hjälm, knäskydd, armbågsskydd samt handledsskydd. Se till att skydden är CE-märkta, vilket garanterar att de klarar ställda krav. Det är bättre att investera i en riktig bräda från början eftersom den kommer att minska risken för olyckor.

Världens bästa skateboardåkare

Alla skateboardåkare känner till namnet Tony Hawk som anses vara en av de bästa skateboardåkarna genom tiderna. Tony blev skateboardproffs redan när han var fjorton år gammal och ansågs av många vara världens bästa åkare som sextonåring. Under Tony Hawks sjutton år långa karriär vann han över sjuttio tävlingar. Han vann bland annat X-Games åren 1995 samt 1997 på vert-rampen. Tony var den första skejtaren som landade en ”900”, vilket innebär att åkaren snurrar 900 grader (två och ett halvt varv) i luften. När intresset för skateboardåkning stannade av under 90-talet investerade Tony i ett nytt märke, Birdhouse Skateboards. Tony Hawk vägrade låta skateboarding dö ut och numera har sporten fått ett rejält uppsving.

Sky Brown gjorde succé redan som tioåring när hon skrev ett historiskt kontrakt med Nike. Trots sin ringa ålder tillhör Sky Brown världseliten i skateboard. Sky är den yngsta personen (och tjej) genom tiderna som erbjudits ett sponsorkontrakt med Nike. Hon har fått uppmärksamhet världen över genom sina bedrifter i skateboardrampen och var redan som tioåring del av det engelska landslaget. Själv anser hon att åldern inte har någon betydelse och siktar på att delta i de Olympiska spelen för Storbritannien. Den numera tolvåriga professionella surfaren och skateboardåkaren Sky Brow har förärats en Barbie-docka skapad i hennes likhet. Sky hoppas att inspirera andra tjejer att inse att allt är möjligt när de följer sina drömmar.

Sky Brown har en japansk mamma och en brittisk pappa och har surfat samt åkt skateboard sedan två års ålder. När hon deltar i de olympiska spelen kommer hon att vara den yngsta idrottaren sedan 1936.

Sveriges bästa skejtare

Sverige har en otroligt skicklig skejtare som vunnit VM mer än en gång och är ett stort medaljlöfte i de Olympiska spelen. Malmöskejtaren Oskar Rozenberg Hallberg blev världsmästare för andra gången genom sin seger i Vans Park Series World Championship (USA) 2019. Tävlingen utfördes på en nybyggd park i Salt Lake City (Utah) och Oskar tog VM titeln i parkdisciplinen. Tävlingens final gick av stapeln under tufft motstånd med sex amerikanska åkare och en brasiliansk. Oskars seger berodde på hans numera kända blandning av kreativitet, talang och spontanitet. Efter segern hyllades Oskar av legenderna Tony Hawk, Jeff Grosso samt Christian Hosoi, vilket är en stor eloge.

Skateboardåkning är för första gången en gren i de Olympiska spelen och Oskar är givetvis ett stort OS-hopp för Sverige. Sporten har delats in i två olika grenar, en street-gren samt en park-gren. Det är i park-grenen som Oskar räknas som ett stort medaljlöfte.

Oskar Rozenberg Hallberg vinner när det gäller och tog redan 2017 förstaplatsen i VM-finalen i Shanghai. Oskar, eller ”Oski”, presterar definitivt när det gäller och efter två segrar i Vans Park Series världsmästerskap är han en klar favorit.

Du får gärna kontakta oss här om du har frågor eller vill veta mer.

Allt du behöver veta om skateboards – nolimitskate.seAllt du behöver veta om skateboards – nolimitskate.se

kalle